donderdag 26 mei 2011

Doktersfeestje deel 1: maak een stethoscoop!

Nou, dat was me gisteren wat....6 vriendinnetjes kwamen op Mirthes doktersfeestje!

Vooral dinsdag was ik erg druk geweest met de voorbereidingen, maar daar had ik gisteren dan ook echt plezier van. Alles goed uitdenken en de spulletjes per activiteit bij elkaar klaarzetten, dat is zo belangrijk voor een goedlopend geheel.

Toen ik de kinderen opgehaald had van school, hebben ze eerst even buiten in de tuin gespeeld.
Daarna gingen ze de kadootjes verstoppen, en de jarige jet ging natuurlijk maar al te graag zoeken!


Lekker friet gegeten met knakworstjes. IJs toe!
Met volle buikjes was het toen goed  'ziekenhuisje spelen', met al de spullen die ik daar al voor had klaargezet.
Wat een gebroken armen en zere oren!
Jammer dat ze niet allemaal een stethoscoop hadden....


Nou ja...die kunnen we best maken toch?!
Wat heb je er voor nodig?

- ijzerdraad ongeveer  0,5/0,6 mm dik
- rode en witte strijkkralen, ca 100 per kind
- 1 schuursponsje (genoeg voor ca. 11 stethoscopen)
- karton of stevig papier
- aluminiumfolie

Ooit kwam de oudste ook met een stethoscoop thuis, toen ze in groep 1 zat.
Bij het uitwerken van het thema voor dit feestje dacht ik daar ineens weer aan.
Ik heb het idee echter aangepast en uitgewerkt naar mijn eigen fantasie.

Ter voorbereiding knip je eerst per stethoscoop 2 stukken ijzerdraad van 50 cm. Deze draai je op ongeveer 25 cm in elkaar, de 2 bovenste uiteinde laat je los, zodat je al een duidelijk 'frame' krijg van de stethoscoop.
(de foto is helaas niet zo heel duidelijk...)


Met een schaar knip je kleine vierkantjes uit het sponsje.Knip uit het papier per stethoscoop 1 rondje, met behulp van bijv. een glas of koekvormpje. Hierin prik je alvast een gaatje.Knip uit het aluminiumfolie 2 vierkanten die iets groter zijn dan het rondje.Omdat ik er aan twijfelde of we echt genoeg kralen hadden, hebben wij ze eerst uitgeteld, maar anders is dat niet nodig. Wel is het handig om elk kind een bakje te geven met kralen, dan kunnen ze lekker doorwerken en krijg je geen gekibbel over 'die kraal wou ik'....'geef nou dat bakjeeeee'....of komt zoiets niet bekend voor bij jullie??Om het voor de kinderen wat aanschouwelijker te maken, en om ze goed te kunnen helpen is het handig als je eerst alvast een voorbeeld maakt.

Op het feestje zelf is het dan even demonstreren, de spullen uitdelen en lekker aan de slag gaan.
De kraaltjes worden aan de 3 sprieten geregen. Aan de 2 uiteinden prik je een sponsje, waarna je het eind van het ijzerdraad ombuigt en veilig wegwerkt.
Onderaan prik je het rode rondje, ook hier weer het ijzerdraad netjes wegwerken.
Daarna de folie om het rondje wikkelen.Wat ik heel erg leuk vond was dat het ene kind nauwkeurig werkt volgens het voorbeel en het andere kind gelijk zijn eigen fantasie volgt en er zelf wat van maakt.Ik zei later tegen onze oudste 'Als ik juf was zou ik juist dat elke keer zo leuk vinden om te zien wat alle kinderen er van maken'.
'Nou' zei ze 'maar op school moet je het bijna altijd precies volgens het voorbeeld doen, anders is  het niet goed van de juf'....'

Vind je dat nou niet aandoenlijk?? Er zullen ook wel scholen/juffen zijn waar dat misschien anders is??
En misschien leren ze er anders niet genoeg van??
Ik zal er wel niet genoeg verstand van hebben...

Maar gelukkig!! Bij ons op het feestje mochten ze het net zo mooi maken als ze zelf wilden!!

Wordt vervolgd.....!

5 opmerkingen:

 1. O, wat ontzettend leuk! Wat zullen ze genoten hebben! Een super idee.

  En wat je oudste aangaf hebben ze hier al zo vaak gezegd! Vooral G.eert kwam daar heel vaak mee naar huis...was het weer niet goed, net niet zoals de juf had gezegd. Ik begrijp dat ook niet hoor, geef een voorbeeld en zie verder hoe het kind het doet. Zo leert het zelf denken en kan het zelf zijn eigen creativiteit er ook in brengen.
  Maar het moet volgens het voorbeeld om maar te leren opdrachten volkomen volgens plan uit te voeren...nouja...
  Ik zal er ook wel niet genoeg verstand van hebben, maar ik weet wel dat het kinderen een hoop minder plezier geeft als alles precies zo moet als de juf zegt...tenminste; mijn kinderen wel...!!!!

  Groetjes van Christien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh ik zit hier gewoon te genieten van je verslag zooo leuk! Jammer dat je kids niet wat ouder zijn, dan had ik eerder tips van je kunnen lezen voor mijn kids, die zijn nu immers echt ff iets te oud ervoor. Maar wel super leuk!
  En wat een flauwekul van die juf zeg, om het precies te moeten doen volgens een voorbeeld, het is juist leuk om de fantasie te laten lopen! Als ik op school moest helpen tijdens knutselmiddagen, dan kon ik daar zo heerlijk van genieten! Misschien iets voor jou om juf te worden?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn kinderen komen gewoonlijk thuis met knutsels met een 'twist'. Echt hetzelfde als de juf, dat vinden ze maar niks. Spelletjes spelen als het hoort of hun speelgoed gebruiken waar het voor dient, zijn ze ook niet goed in. (Van wie zouden ze dat hebben...) Heerlijk toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijk toch, als kinderen er hun eigen draai aan geven? Juist goed voor hun fantasie en het vormen van een eigen mening!
  Heel leuk idee overigens om op een feestje te doen!

  Fijn weekend! Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor het mooie knutselwerkje! Ik ga het gebruiken in mijn groep 1. Ik ben trouwens een juf die kinderen juist wel een vrije opdracht geeft haha.
  Groetjes juf Ilse

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het heel erg leuk als je een reactie achterlaat! En misschien wil je wel volger worden?

Onze webwinkel:

Volgers